DU LLB 2017 Solved Paper | DU LLB Entrance Solved Paper PDF

By | September 27, 2021
Delhi University LLB Prelims

Last Updated on by Admin LB

Find DU LLB 2017 Solved Paper on Legal Bites. Owing to the increasing competition day by day, getting into your dream college is not that easy. Practice the DU LLB past year paper to reflect on your preparation and increase your knowledge with the correct information. Practice makes a man perfect and thus, solving the past year paper will provide you with an edge over your competitors. Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

This will allow you to grasp different concepts and assist you in developing a framework and strategy of preparation. The scores will further provide you with an analysis of your weaknesses and strengths. Attempting the paper will familiarize you with the pattern, structure and difficulty of the paper and help you ace your exams.

Find the solved DU LLB paper below.

DU LLB QUESTION PAPER 2017 | Click Here to Download PDF

DU LLB QUESTION PAPER, 2017

Duration of exam: 2 hours
Maximum marks: 400
Negative marking: 1

1. When was Article 21A (Right to Education) inserted in part of the Constitution?

  1. 2000
  2. 2002
  3. 2003
  4. 2005.

Answer: (b)

2. How many members can the President nominate to the Rajya Sabha?

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4. 16.

Answer: (b)

3. Who decides on the issue whether a Bill is a Money Bill or not?

  1. President of India
  2. Speaker of Lok Sabha
  3. Chairman of Rajya Sabha
  4. Finance Minister.

Answer: (b)

4. What is ‘Carbon Footprint’?

  1. A kind of fossil
  2. A measure to know the availability of petroleum product
  3. Amount of carbon dioxide released into the atmosphere
  4. Analysis to know the breathing problems.

Answer: (c)

5. Who amongst the following was not a Chief Justice of India?

  1. Justice P.N. Bhagwati
  2. Justice R.M. Lodha
  3. Justice Krishna Iyer
  4. Justice J.S. Verma.

Answer: (c)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

6. Who was the first leader of opposition in Lok Sabha?

  1. Jagjivan Ram
  2. Ram Suhag Singh
  3. B. Chavan
  4. Sharad Pawar.

Answer: (b)

7. When a convict is temporarily released from the person for a fixed period of time, it is called______.

  1. Parole
  2. Bail
  3. Discharge
  4. Acquittal.

Answer: (a)

8. From the constitution of which country, the procedure for amendment of the constitution has been borrowed by India?

  1. Constitution of France
  2. Constitution of United States
  3. Constitution of Germany
  4. Constitution of South Africa.

Answer: (d)

9. How many languages are there in the English Schedule of the constitution of India?

  1. 17
  2. 18
  3. 20
  4. 22.

Answer: (d)

10. The Legislative Assembly of each state shall consist of__________.

  1. Not more than five hundred fifty and not less than fifty members
  2. Not more than five hundred and not less than sixty members
  3. Not more than four hundred and not less than seventy members
  4. Not more than and not less than as many members as decided by parliament.

Answer: (d)

11. The ‘Collegium system’ is ________.

  1. A process to appoint judges in the High Court and the Supreme Court of India
  2. A process to elect the speaker of the Lok Sabha
  3. A process to elect President and Vice- President of India
  4. A process to elect Leader of the Opposition party in the Lok Sabha.

Answer: (a)

12. Under the Prevention of Children from Sexual Offence Act, 2012, ‘child’ means ______.

  1. Any child who had not completed 18 years of age
  2. A male child who has not completed 16 years of age and a female child who has not completed 18 years of age
  3. Any child who is not under guardianship
  4. Any person who has not attained the level of maturity and behaves like a child.

Answer: (a)

13. Which of the following statement is incorrect about Money Bill?

  1. On the question whether a Bill is Money Bill or not, the decision of the president is final
  2. A Bill is not to be deemed a Money Bill by reason only that it provides for the imposition, abolition, remission, alternation or regulation of many tax by any local authority or body
  3. A Money Bill shall not be introduced in a Legislative Council
  4. If the Legislative assembly does not accept any of the recommendations of the Legislative Council, the Money Bill shall be deemed have been passed by both houses in the form in which it was passed by Legislative Assembly.

Answer: (a)

14. Who preside over joint sitting of both houses of Parliament?

  1. President
  2. Prime Minister
  3. Chairman of Rajya Sabha
  4. Speaker of Lok Sabha.

Answer: (d)

15. ‘To provide free legal aid to an accused’ is covered under__________.

  1. Directive Principles of State Policy
  2. Fundamental of the rights
  3. Discretion of the State
  4. Moral rights.

Answer: (a)

16. In United States, the residuary power lies with ________.

  1. States
  2. Federal Government
  3. States and federal government depending upon the subject matter as the constitution did not define it in clear and cogent terms
  4. Local Government.

Answer: (a)

17. Under which of the following provision of the Constitution of India 1950, the Supreme Court may grant special leave to appeal from any judgment, decree, determination, sentence or order?

  1. Article 131
  2. Article 134
  3. Article 136
  4. Article 143.

Answer: (c)

18. Justice social, economic and political is ______.

  1. A Directive Principle of states policy taken into account while making law
  2. An ideal enshrined in the preamble to the constitution of India
  3. Guaranteed by Fundamental Rights in the constitution of India
  4. Guaranteed by Supreme Court though its writ jurisdiction.

Answer: (b)

19. Which of the following amendments, amended the Preamble to the Constitution of India 1950?

  1. 42nd Amendment
  2. 43rd Amendment
  3. 44th Amendment
  4. 24th Amendment.

Answer: (a)

20. Which among the following writs literally means “what is your authority”?

  1. Mandamus
  2. Quo Warranto
  3. Certiorari
  4. Habeas Corpus.

Answer: (b)

21. When was the first world Tsunami Awareness Day observed across the world?

  1. 5 November, 2016
  2. 1 January, 2017
  3. 15 March, 2016
  4. 13 April, 2017.

Answer: (a)

22. Mr Donald Trump is ______________ President of United States.

  1. 53rd
  2. 45th
  3. 65th
  4. 39th.

Answer: (b)

23. Who is the first Indian – American named as US Ambassador to the United Nations?

  1. Seema Verma
  2. Preeta Bansal
  3. Nikki Haley
  4. Preet Bahara.

Answer: (c)

24. Where was world’s first hydrogen – powered and zero – emission passenger train named Coradia ilint unveiled in November, 2016?

  1. Germany
  2. France
  3. Netherlands
  4. Japan.

Answer: (a)

25. Who was women’s Hockey champions Trophy 2016 which was has in Singapore?

  1. Spain
  2. India
  3. Pakistan
  4. Australia.

Answer: (b)

26. When was demonetization of Rs. 500 and Rs. 1,000 notes announced by Prime- Minister of India?

  1. 6 November, 2016
  2. 7 November, 2016
  3. 8 November, 2016
  4. 9 November, 2016.

Answer: (c)

27. Find out the incorrect match: Group A Group B:

  1. (A) Tim Cook (B) Apple
  2. (A) Sundar Pichai (B) Google
  3. (A) Kunal Bahl and Binny Bansal (B) Snapdeal
  4. (A) Brian Acton (B) Amazon.

Answer: Question Deleted

28. In February – March 2017, Vidhan Sabha election were conducted in five states. Which were these states?

  1. U.P., Uttarakhand, Tripura, Goa, Punjab
  2. U.P., Uttarakhand, Manipur, Puducherry, Punjab
  3. U.P., Uttarakhand, Manipur, Himachal Pradesh, Punjab
  4. U.P., Uttarakhand , Manipur, Goa, Punjab.

Answer: (d)

29. Who among the following was the Chief Guest at the 15th Pravasi Bharatiya Divas Convention held at Bengaluru on 8th January, 2017?

  1. Antonio Costal
  2. Kailash Purryag
  3. Mahendra Pal Chaudhry
  4. Dilma Rousseff.

Answer: (a)

30. With which of the following, India is actively involved to sell its indigenous developed surface –to-air missile system?

  1. Japan
  2. Mauritius
  3. Vietnam
  4. Mongolia.

Answer: (c)

31. Who won Malaysia Master Grand Prix Gold Title in January, 2017?

  1. PV Sindhu
  2. Pompawee Chochuwong
  3. Saina Nehwal
  4. Carolina Marin.

Answer: (c)

32. YAHOO was proposed to be renamed as ___________.

  1. VERIZON
  2. ALTABA
  3. ALIBABA
  4. MARISSA.

Answer: (b)

33. How many teams will participate in FIFA World Cup in 2018?

  1. 32
  2. 36
  3. 42
  4. 48.

Answer: (a)

34. Recently, the Prime Minister of India has announced that pregnant women in 650 districts will get__________ directly in bank accounts to money medical expenses, etc.

  1. 10,000
  2. 7,000
  3. 6,000
  4. 5,000.

Answer: (c)

35. According to World Bank, India’s 2016-17 economic growth estimate was__________.

  1. 8%
  2. 7.0%
  3. 6%
  4. 2%.

Answer: (b)

36. Recently, who amongst the following has taken over as the chairman of the United Nation Board of Auditors?

  1. Vinod Rai
  2. Raghuram Rajan
  3. Anthony Lake
  4. Shashi Kant Sharma.

Answer: (d)

37. What was the most common password in 2016 throughout the world?

  1. 123456
  2. 654321
  3. abcdefg
  4. abc123.

Answer: (a)

38. Zaira Wasim, who was in limelight recently, is_________.

  1. A close associate of Malala Yousafzai
  2. A Renowned human rights activist
  3. An Actress in Hindi Movie Dangal
  4. A Brand Ambassador of Beti Bachao Beti Padhao programme.

Answer: (c)

39. Who is the present Chairman of Tata Sons?

  1. Ratan Tata
  2. Cyrus Mistry
  3. Rajesh Gopinath
  4. Natarajan Chandrasekaran.

Answer: (d)

40. The Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus recently announced that it will end its circus Show, which started around 150 years back. To which country do they belong?

  1. United Kingdom
  2. United States
  3. Netherlands
  4. Denmark.

Answer: (b)

41. The last man to walk on moon died in January, 2017. Who was he?

  1. Neil Armstrong
  2. Buzz Aldrin
  3. Eugene Cernan
  4. James Irwin.

Answer: (b)

42. In World Economic Forum’s Inclusive Development Index in 2017, Indian ranked _______among 79 developing economies.

  1. 37th
  2. 60th
  3. 5th
  4. 28th.

Answer: (c)

43. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?

  1. Clement Attlee
  2. Sir Winston Churchill
  3. Sir Stafford Cripps
  4. Lord Mountbatten.

Answer: (b)

44. Find out the incorrect match: Group A, Group B:

  1. Hezbollah, Lebanon
  2. Al Shabab, Somalia
  3. Boko Haram, Rwanda
  4. Hamas, West Bank and Gaza Strip.

Answer: (a)

45. A robot journalist named ‘Xiao Nan’ made its debut in a Chinese newspaper in January 2017 with a 300 character long article. In how much time was an article written by it?

  1. 1 second
  2. 5 second
  3. 60 second
  4. 90 second.

Answer: (a)

46. The outgoing US President Barack Obama commuted the 35 year prison sentence of a whistle-blower army officer who lacked state secrets to Wiki Leaks in 2010. What is his/her name?

  1. Anatoly Kucherena
  2. Edward Snowden
  3. Chelsea Manning
  4. Maria Haley.

Answer: (c)

47. Currently who holds the record for fastest 50, 100 and 150 runs in one day International cricket matches?

  1. Lance Klusener
  2. Chris Gayle
  3. Virat Kohli
  4. De Villiers.

Answer: (d)

48. The Qinghai – Tibet railway in China is the highest railway in the world. Its highest point reaches an altitude of________.

  1. 5072 meters
  2. 4763 meters
  3. 4087 meters
  4. 3965 meters.

Answer: (a)

49. Which of the following states has recently declared a second capital?

  1. Maharashtra
  2. Jammu and Kashmir
  3. Uttarakhand
  4. Himachal Pradesh.

Answer: (d)

50. When was the Union Budget presented this year?

  1. February 1
  2. February 28
  3. March 1
  4. March 15.

Answer: (a)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

51. Direction (Question 51-59)

Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives given.

Legislature is the prime source of law and consists in the declaration of legal rules by a competent authority. A parliamentary legislature frames new laws, such as Acts of Parliament, and amends or repeals old laws. Legislature may delegate law-making powers to lower bodies. Delegated legislation may be open to challenge for irregularity of process; and the legislature usually has the right to withdraw delegated powers if it sees fit. Most legislature have their powers restricted by the nation’s Constitution, and Montesquieu’s theory of he separation of powers typically restricts a legislature’s powers to legislation. Although the legislature has the power to legislate, it is the courts who have the power to interpret statutes. Similarly, although parliaments have the power to legislate, it is usually the executive who decides on the legislative programme. Judicial precedent is based on the doctrine of stare decisis, and mostly associated with jurisdiction based on the English Common Law, but the concept has been adopted in part by Civil Law systems. Precedent is the accumulated principles of law derived from centuries of decisions. Judgments passed by judges in important cases are recorded and become significant source of law. A judicial precedent is a judgment or decision of a court of law cited as an authority for deciding a similar state of fact in the same manner or an the same principle or by analogy. Equity is the case law developed by the court of chancery which is now defunct. Equity prevails over common law, but its application is discretionary. Equity’s main judicature reforms in the 1870s effected a procedural fusion of the two bodies of law ending their institutional separation. The reforms did not effect any substantive fusion, however, Judicial or academic reasoning which assumes the contrary has been described as a “fusion fallacy”. A custom as a law is not written, but is a rule whereby if a practice can be shown to have existed for a very long time, such as “since time immemorial”, it becomes a source of law.

The doctrine of stare decisis is associated with___________.

  1. Judicial precedent
  2. Delegated Legislation
  3. Customs
  4. Legislation.

Answer: (a)

52. Who has the supreme power to interpret statutes?

  1. Parliament
  2. Court
  3. Legislature
  4. Executive.

Answer: (b)

53. Judicial precedent is associated mainly with jurisdictions based on_________.

  1. Continental law
  2. Canon law
  3. English common law
  4. Civil law.

Answer: (c)

54. To which of the following court, though now non-operational, does equity owe its origin?

  1. Curia Regis
  2. House of Lords
  3. Privy Council
  4. Court of Chancery.

Answer: (d)

55. Who many delegate law-making powers to lower bodies?

  1. Executive
  2. Judiciary
  3. Convention
  4. Legislature.

Answer: (d)

56. A judgment of a court of law cited as an authority is useful for decision later case which has______?

  1. A fundamental similarity in the area of dispute
  2. A similar state of fact
  3. The same parties before the court
  4. Its origin in the same place.

Answer: (b)

57. Which two areas of law were amalgamated in the later part of nineteenth century?

  1. Equity and Custom
  2. Common law and equity
  3. Common law and civil law
  4. Civil law and equity.

Answer: (b)

58. A practice which has been followed for a very long period of time becomes a source of law as_______.

  1. Legislation
  2. Equity
  3. Precedent
  4. Custom.

Answer: (d)

59. Probate is one of the contribution of________.

  1. Equity
  2. Common law
  3. Customary law
  4. Civil law.

Answer: (a)

60. Direction (Question 60-61)

Choose the most appropriate option to replace the expression in the brackets:

Ramesh was a noble man who always feared low. He was arrested on (false and exaggerated) charges.

  1. Law – abiding
  2. Trumped-up
  3. Mistaken
  4. Free-and-clear.

Answer: (b)

61. Risham never bothered about right and wrong in his life. He often teamed with others to do petty crimes. He was charged with (disobeying the orders of the judge) when he was late for court.

  1. Disturbing the peace
  2. Contempt of court
  3. Contributory negligence
  4. Vicarious liability.

Answer: (b)

62. Direction (Question 62-65):

Choose the most appropriate option to fill in the blanks:

A lyre was played in ancient Rome. The lyre is a__________.

  1. Stringed instrument in the harp classes
  2. Wind instrument in the wind class
  3. Percussion instrument in the leap class
  4. A combination of wind and percussion instruments.

Answer: (a)

63. The president has a ___________ of _____________ around him where he makes public appearances.

  1. Catalyst, individuals
  2. Barrier, catalyst
  3. Hedge, protection
  4. Derrick, limits.

Answer: (c)

64. ____________the green room now?

  1. Whos in
  2. Whose in
  3. Who’s in
  4. Whos’ in.

Answer: (c)

65. The rumors were _________ and she welcomed the opportunity____________them.

  1. Appealing, demystify
  2. Fabricated, demystify
  3. Fabricated, refute
  4. Pertinent, enjoy.

Answer: (c)

66. Direction (Question 66-67)

Choose the word that is most nearly in meaning to the given word. MUTABILITY:

  1. Calculable
  2. Movable
  3. Tenacity
  4. Fargility.

Answer: (c)

67. CREDULOUS:

  1. Movables
  2. Imaginable
  3. Ardent
  4. Sceptical.

Answer: (d)

68. Direction (Question 68-70)

In each of the following questions, there is a certain relation between two given words on one side of choose the most suitable word/ words to be put on the other side from the given alternatives.

COPYRIGHT:BOOK::……………… : ………………………..

  1. Tool : measurement
  2. Addendum : chapter
  3. Letter : alphabet
  4. Deed: property.

Answer: (d)

69. SENTENCE : WORDS ::………………. : ………………………….

  1. Manuscript : editor
  2. Paragraph : punctuation
  3. Collage : paper strips
  4. Novel : index.

Answer: (c)

70. Glade : ……………… :: castle : most.

  1. Greenish
  2. Woods
  3. Royalty
  4. Water.

Answer: (b)

71. Pick the odd one out:

  1. Lake
  2. River
  3. Pond
  4. Ocean.

Answer: (b)

72. Pick the odd one out:

  1. Lion
  2. Rabbit
  3. Dolphin
  4. Shark.

Answer: (b)

73. Bhubaneswar is to Odisha as Kohima is to_______.

  1. Meghalaya
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Sikkim.

Answer: (b)

74. Kennel is to dog as stable is to __________.

  1. Horse
  2. Bird
  3. Pig
  4. Buffalo.

Answer: (a)

75. Fill in the missing number: 5, 11, ____ , 47.

  1. 24
  2. 25
  3. 27
  4. 23.

Answer: (d)

76. If 7:21 :: x:123,than x is equal to which of the following?

  1. 41
  2. 49
  3. 34
  4. 35.

Answer: (a)

77. If COURT = 50 and POLICE = 60, than LAWYER =?

  1. 50
  2. 60
  3. 70
  4. 45.

Answer: (b)

78. If AbzY : CdxW, than GhyU :………………………?

  1. IjtS
  2. RsPq
  3. SrQp
  4. Hijk.

Answer: (a)

79. Direction (Question 79-83)

Study the following information to answer the questions given below:

In a certain code ‘negligence of child rights’ is written as ‘mi ki va se’, ‘education of child’ is written as ‘ki de va’, ‘abusive environment of child’ is written as ‘ya li ki fo’ and ‘effective environment of child ‘ as ‘ki li re va’. What is the code for ‘child’?

  1. va
  2. ki
  3. re
  4. yu.

Answer: (a)

80. What is the code for ‘environment’?

  1. li
  2. hi
  3. ki
  4. re.

Answer: (a)

81. What is the code for ‘education’?

  1. ki
  2. hi
  3. va
  4. de.

Answer: (d)

82. What does ‘ki’ stand for?

  1. Of
  2. negligence
  3. Environment
  4. Child.

Answer: (a)

83. Which of the following may represent ‘effective child education’?

  1. va li mi
  2. ki va li
  3. mi ki li
  4. re va de.

Answer: (d)

84. On a certain day, clouds were observed in the sky. It rained later in the day. Which of the following statement are correct?

  1. If the sky Is cloudy. It will rain?
  2. If the sky is cloudy, it is likely to rain
  3. There is no connection between the two events
  4. Insufficient information.

Answer: (b)

85. In a measure to reduce accidents because of drunk driving, the traffic department created a campaign to create awareness. Which of the following is a convincing argument in this context?

  1. Drunken driving increases the likelihood of accident as alcohol affects physical and mental efficiency
  2. Drunken driving leads to death
  3. Drunken driving is uncivilized
  4. Drunken driving can damage your car.

Answer: (d)

86. Ram can do a work in 60 days and the same work Sohan can finish in 40 days. If both of them work together, then in how many days will the work be over?

  1. 24
  2. 32
  3. 50
  4. 100.

Answer: (a)

87. Gita sold her watch to Sita for Rs. 800 at a loss of 20%. The same watch was sold to Gita by Shakti at 20% loss. What is the actual price of watch?

  1. 1000
  2. 1250
  3. 1500
  4. 1700.

Answer: (b)

88. A goods train is 800 meters long and it is running at a constant speed of 60 km/hr. If it takes 120 seconds to pass a bridge, then calculate the length of the bridge?

  1. 1450
  2. 1200
  3. 1600
  4. 1800.

Answer: (b)

89. A man bought 2 pens for Rs. 65. He sold one of them at a gain of 7% and other at a loss of 6%. On the whole, he neither gained nor suffered loss. The cost of the pens were respectively:

  1. 35, 30
  2. 32, 33
  3. 33, 32
  4. 30, 35.

Answer: (d)

90. The average age of 30 boys in a class is 15.2 years. If 15 more boys join the class, the average age of the class is reduced by half a year. The average age of new comers is:

  1. 13.0 years
  2. 12.3 years
  3. 13.7 years
  4. 14.0 years.

Answer: (c)

91. PRINCIPLE : Whoever, by words, or by signs or otherwise brings or attractive to bring into hatred or contempt or excites disaffection towards the Government established by law in India shall be punished with imprisonment for is the law of on sedition.

FACTS: (i) X made the following two statement at a public gathering. This is a government of scoundrels, bootleggers, fools, and throw them out this time by voting against them. They don’t to be in power.

(ii) Kill all these corrupts and rascals who are running this nation, whether they are leaders of the ruling party or the government servants, come help me to clean this nation from these evils.

DECISION:

  1. X is not guilty of sedition for having made the statement (i) and (ii) as he was exercising his fundamental right of freedom of speech and expression
  2. X is guilty of sedition for having made the statement (i) and (ii)
  3. X is guilty of sedition for making statement (i) only
  4. X is guilty of sedition for making statement (ii) only.

Answer: (d)

92. PRINCIPLE: An agreement is enforceable at low if parties competent to contract enter into it with free consent, for consideration.

FACTS: An extraordinary intelligent and mature boy of 17 years enters into an agreement with a man to sell his new iphone for a sum of Rs. 5,000. He accepts the money but later on changes his mind and refuses to deliver his iphone. The man files a suit for a specific performance.

DECISION:

  1. The man will get the phone as it was a valid agreement
  2. The man will not succeed as the consideration was too low
  3. The man will not succeed as the boy did not enter the agreement with free consent
  4. The man will not succeed as the agreement was not valid.

Answer: (d)

93. PRINCIPLE: A master is liable for those acts of his servant which are committed in the course of employment.

FACTS: A travelling agency asked its driver to drop a customer at the Delhi University. After dropping the customer, when he was returning back to the office of agency, he found his girlfriend on the way who was waiting for a bus to her residence which is one kilometre away from the office of agency. The driver offered her the lift. On the way, the car met with an accident and the girl got severely injured. She now claims compensation from the agency.

DECISION:

  1. The girl will succeed as the driver was driving in the course of employment
  2. The girl will not succeed as the driver was not driving in the course of employment
  3. The girl will not succeed on the basis of strict liability of the agency
  4. The girl will not succeed as she took free lift from her boyfriend. She would rather be liable to pay the fare to the agency and be prosecuted.

Answer: (b)

94. PRINCIPLE: When any person with an intention to cause damage to the public or to any person, causes distribution of any property, he is said to have committed the offence of mischief.

FACTS: The workers of Ubzuki Mobiles went on strike for the payment of bonus to them. In order to force the management to pay the bonus are of the workers, Mr. X threw a stone with full force and damaged the premises of the company. Did X commit any offence?

DECISION:

  1. X committed the offence of mischief
  2. As X was on strike with other workers to get their demands fulfilled he didn’t commit any offence
  3. X was right as the management was not fulfilling their legitimate demands and this was the only way to make their voice heard
  4. X didn’t commit any offence, as the labour laws of Indian allow the workers to get their legitimate demands fulfilled from the management X is, therefore immune from any legal action.

Answer: (a)

95. When was the Constitution of India adopted?

  1. 26 November, 1948
  2. 26 November, 1949
  3. 26 January, 1950
  4. 26 January, 1949.

Answer: (b)

96. Which of the following Articles of the Constitution of India,1950 provides for the Right to Property?

  1. Article 31
  2. Article 43
  3. Article 31A
  4. Article 300A.

Answer: (d)

97. According to Article 1 clause (1) of the constitution of India 1950,”India that is ___________, shall be a Union of states”.

  1. Bharat
  2. Hindustan
  3. Republic of India
  4. The Democratic Republic of India.

Answer: (a)

98. The President of India exercises his powers ____________.

  1. Through Vice- President
  2. Either directly or through officers subordinate to him
  3. Through Cabinet Minister
  4. Through Prime Minister.

Answer: (b)

99. How can Governor of a State be removed?

  1. By President of India anytime
  2. By impeachment by that state Legislature
  3. By the Union Government at the request of the Chief Minister
  4. By Supreme Court on a writ petition filed against the Governor.

Answer: (a)

100. Which of the following Articles of the Constitution of India 1950, provides that the law declared by Supreme Court is binding on all courts?

  1. Article 32
  2. Article 141
  3. Article 129
  4. Article 372.

Answer: (b)

DU LLB QUESTION PAPER 2017 | Click Here to Download PDF


  1. Law Library: Notes and Study Material for LLB, LLM, Judiciary and Entrance Exams
  2. Legal Bites Academy – Ultimate Test Prep Destination
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published.