Find Haryana Judiciary Prelims Examination 2021 Solved Paper on Legal Bites. Practice the Haryana Judiciary past year paper to reflect on your preparation and increase your knowledge with the correct information. Practice makes a man perfect and thus, solving the past year paper will provide you with an edge over your competitors. Click Here for Online Mock Tests… Read More »

Find Haryana Judiciary Prelims Examination 2021 Solved Paper on Legal Bites. Practice the Haryana Judiciary past year paper to reflect on your preparation and increase your knowledge with the correct information. Practice makes a man perfect and thus, solving the past year paper will provide you with an edge over your competitors. Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.
This will allow you to grasp different concepts and assist you in developing a framework and strategy of preparation. The scores will further provide you with an analysis of your weaknesses and strengths. Attempting the paper will familiarize you with the pattern, structure and difficulty of the paper and help you ace your exams.

Find the solved HARYANA JUDICIARY PRELIMS 2021 PAPER below.

HARYANA JUDICIARY PRELIMS 2021 QUESTION PAPER| Click Here to Download PDF

HARYANA JUDICIARY PRELIMS PAPER

2021

1. The definition of “Victim” has been inserted in Cr.P.C. in:

  1. 2008
  2. 2009
  3. 2010
  4. 2011.

Answer: (b)

2. Sec. 27 of the Cr.P.C. deals with:

  1. Trial of Persons of Unsound Mind
  2. Trial of Non-Citizens of India
  3. Trial of Juveniles
  4. Trial of Diplomats.

Answer: (c)

3. Preventive action of Police has been discussed under:

  1. Chapter X of Cr.P.C.
  2. Chapter XI of Cr.P.C.
  3. Chapter XII of Cr.P.C.
  4. No specific Chapter has been prescribed.

Answer: (b)

4. Sec. 166A Cr.P.C. deals with:

  1. Medical Examination of Rape Victim
  2. Requisition of additional Search Warrant
  3. Recording of Statement of Rape Victim
  4. Investigation outside India.

Answer: (d)

5. Women detained below the age of eighteen years shall be sent to:

  1. Remand Home
  2. Women Prison
  3. Women Police Station
  4. Shall not be detained.

Answer: (a)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

6. Case Diary has been discussed under:

  1. 169 of Cr.P.C.
  2. 170 of Cr.P.C.
  3. 171 of Cr.P.C.
  4. 172 of Cr.P.C.

Answer: (d)

7. The Principle of Speedy Trial and the limitation period of completing the trial of certain cases has been provided under:

  • 301 of Cr.P.C.
  • 305 of Cr.P.C.
  • 308 of Cr.P.C.
  • 309 of Cr.P.C.

Answer: (d)

8. At what stage of the trial, prosecution of any person can be withdrawn with the consent of the court?

  1. Before framing of charges
  2. After the examination of accused
  3. After the completion of the examination of prosecution witnesses
  4. At any time before the pronouncement of judgment.

Answer: (d)

9. Application for Plea bargaining may be filed by:

  1. The Prosecutor
  2. The De facto Complainant
  3. The Accused
  4. The Legal Services Authority.

Answer: (c)

10. Section 394 Cr.P.C. provides the procedure relating to:

  1. Suspension of sentence
  2. Summary dismissal of appeal
  3. Abatement of appeal
  4. Finality of judgment on appeal.

Answer: (c)

11. Commutation of a death sentence on a pregnant woman is provided under:

  1. 413 of Cr.P.C.
  2. 414 of Cr.P.C.
  3. 415 of Cr.P.C.
  4. 416 of Cr.P.C.

Answer: (d)

12. ……………….. can proceed under Section 340 of the Code of Criminal Procedure, 1973 and hold a preliminary enquiry.

I. Civil Court

II. Revenue Court

III. Criminal Court

  1. I and II
  2. II and III
  3. III and I
  4. I, II and III.

Answer: (d)

13. ……………. of the Cr.P.C deals with the power of the Magistrate to arrest.

  1. Sec. 40
  2. Sec. 44
  3. Sec. 48
  4. Sec. 52.

Answer: (b)

14. It is mandatory to produce the person arrested before the Magistrate, within 24 hours of his arrest, under:

  1. Sec. 55 Cr.P.C.
  2. Sec. 57 Cr.P.C.
  3. Sec. 58 Cr.P.C.
  4. Sec. 59 Cr.P.C.

Answer: (b)

15. Under Cr.P.C. imprisonment in default of payment of fine can be awarded:

  1. To run concurrently with substantive sentence imposed
  2. In addition to the substantive sentence imposed
  3. Court can condone it
  4. None of the above.

Answer: (b)

16. Under Cr.P.C. the period of limitation for taking cognizance of an offence shall be three years:

  1. If the offence is punishable with imprisonment for a term exceeding one year but not exceeding three years
  2. If the offence is punishable with imprisonment for a term exceeding one year but not exceeding seven years
  3. If the offence is punishable with imprisonment for a term exceeding one year but not exceeding ten years
  4. If the offence is punishable with imprisonment for a term exceeding one year but not exceeding five years.

Answer: (a)

17. The contents of documents:

  1. may only be proved by primary evidence
  2. may only be proved by secondary evidence
  3. may be proved either by primary or by secondary evidence
  4. shall be proved either by primary or by secondary evidence.

Answer: (c)

18. The following documents are public documents:

  1. Documents forming the acts, or records of the acts of the sovereign authority, of official bodies and tribunals, and of public officers, legislative, judicial and executive, of any part of India or of the Commonwealth, or of a foreign country
  2. Public records kept (in any State) of private documents
  3. Both (a) and (b)
  4. Only documents maintained by legislative, judiciary and executive in India.

Answer: (c)

19. When the question is whether a man is alive or dead, and it is shown that he was alive within thirty years, the burden of proving that he is dead?

  1. is on a person who affirms it
  2. is on a person who denies it
  3. is on spouse of the dead person
  4. is on first blood relative of the dead person.

Answer: (a)

20. Which of the following is not included in the expression ‘court’ under the Indian Evidence Act?

  1. All judges
  2. All persons legally authorized to take evidence
  3. All magistrates
  4. Arbitrator.

Answer: (d)

21. Which of the following was included in the definition of ‘evidence’ under the Evidence Act by the Information Technology Act, 2000?

  1. Social media
  2. E-mail
  3. Electronic record
  4. Compact Disk.

Answer: (c)

22. An admission constitutes a:

  1. Substantive piece of evidence
  2. Corroborative piece of evidence
  3. Conclusive proof
  4. None of the above.

Answer: (a)

23. “Hearsay evidence is no evidence.” Which one of the following is an exception to the above rule under the Evidence Act?

  1. 32
  2. 27
  3. 14
  4. 23.

Answer: (a)

24. Judge’s power to put question or order the production of any document or thing is given in ………… of Evidence Act.

  1. 165
  2. 167
  3. 141
  4. 159.

Answer: (a)

25. Confidential communication with whom of the following is protected under Evidence Act?

  1. To Magistrate
  2. To Police Officer
  3. To Legal Advisor
  4. To Revenue Officer.

Answer: (c)

26. Section 62 of the Evidence Act deals with:

  1. Primary evidence
  2. Secondary evidence
  3. Proof of documents by primary evidence
  4. Cases in which secondary evidence relating to documents may be given.

Answer: (a)

27. In the absence of substantive evidence:

  1. Corroborative evidence can be used
  2. Corroborative evidence has no worth
  3. Corroborative evidence may be or may not be used as per the discretion of the Court
  4. None of the above.

Answer: (b)

28. Where a married woman, dying of burns was a person of unsound mind and the medical certificate vouchsafed her physical fitness for a statement and not the state of mind at the crucial moment; in which of the following cases the court said that the statement could not be relied upon?

  1. Ravi Chander v. State of Punjab
  2. Shripatrao v. State of Maharashtra
  3. Ulka Ram v. State of Rajasthan
  4. Baldev Raj v. State of H.P.

Answer: (a)

29. Under Section 14 of the Evidence Act, the facts showing the existence of state of mind must be:

  1. Specific state of mind
  2. General state of mind
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above.

Answer: (a)

30. Statement recorded during investigation under Section 161 Cr.P.C. can be used during trial:

  1. For corroborating the witness
  2. For contradicting the witness
  3. Both (a) and (b)
  4. Neither (a) nor (b).

Answer: (b)

31. Where by a contract of sale, the seller purports to affect a present sale of future goods, the contract operates as:

  1. Sale
  2. An agreement to sell the goods
  3. A sale or an agreement to sell the goods, depending upon the facts and circumstances of the case
  4. None of the above.

Answer: (b)

32. The unpaid seller’s right of lien terminates:

  1. When he delivers the goods to a carrier or other bailee for the purpose of transmission to the buyer without reserving the right of disposal of the goods
  2. When the buyer or his agent lawfully obtains possession of the goods
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above.

Answer: (c)

33. There are exceptions to the rule that a seller of goods cannot give to the buyer a better title than he himself has over them, which among the following is a wrong exception?

  1. Sale by Mercantile Agent
  2. Sale by one of the joint owners
  3. Sale by seller in possession after sale
  4. Sale without the consent or authority of owner.

Answer: (d)

34. Which provision of the Limitation Act provides that an appeal from an order can be filed in a High Court within 90 days and in another court within 30 days?

  1. Article 102
  2. Article 133
  3. Article 116
  4. Article 109.

Answer: (c)

35. Which of the following is not covered under Section 6 of The Limitation Act, 1963?

  1. Insane
  2. Insolvent
  3. Idiot
  4. Minor.

Answer: (b)

36. Which of the following provisions of The Limitation Act, 1953 states that in case of debt, payment will provide fresh period of limitation from the time of payment?

  1. Sec. 13
  2. Sec. 16
  3. Sec. 19
  4. Sec. 22.

Answer: (c)

37. Section 20 of The Specific Relief Act, 1963 provides for:

  1. Discretion of the court as to decreeing specific performance
  2. Substituted performance of contract
  3. Power of the court to engage experts
  4. Expeditious disposal of suits.

Answer: (b)

38. Which of the following situation(s) has/have been inserted by the Specific Relief (Amendment) Act, 2018 in Section 41 of The Specific Relief Act, 1963 (when an injunction cannot be granted):

  1. To restrain any person from applying to any legislative body
  2. When equally efficacious relief can certainly be obtained by any other usual mode of proceedings except in case of breach of trust
  3. If it would impede or delay the progress or completion of any infrastructure project or interfere with the continued provision of relevant facility related thereto or services being the subject matter of such project
  4. All of the above.

Answer: (c)

39. Which of the following provisions of the Code of Civil Procedure relates to the application of the doctrine of res-judicata in a representative suit?

  1. Sec. 11, Explanation II
  2. Sec. 11, Explanation IV
  3. Sec. 11, Explanation VI
  4. Sec. 11, Explanation VIII.

Answer: (c)

40. In which of the following proceedings Order II Rule 2 of the Code of Civil Procedure is applicable?

I. Appeals

II. Execution Proceedings

III. Petition under Article 226 of the Constitution of India

  1. Only II
  2. II and III
  3. I, II, and III
  4. None of the above.

Answer: (d)

41. Which of the following provision of the Code of Civil Procedure prohibits further appeal against the decision of a single judge in second appeal?

  1. Section 100
  2. Section 100-A
  3. Section 101
  4. Section 102.

Answer: (b)

42. An order allowing or disallowing an application for amendment is:

  1. Appealable
  2. A decree
  3. An appealable order
  4. None of the above.

Answer: (d)

43. Among the following properties, which shall not be liable for attachment under the Code of Civil Procedure:

  1. Government securities
  2. Bank notes
  3. A mere right to sue for damages
  4. All of the above.

Answer: (c)

44. A plaint was rejected under Order VII Rule 11 Code of Civil Procedure, for non-payment of court fee. Remedy available to the aggrieved party is:

  1. To file an appeal
  2. To file a revision
  3. To file a restoration petition in the same court
  4. All of the above.

Answer: (a)

45. A decree is preliminary:

  1. When it deals with some preliminary issue
  2. When it is used in the preliminary stages of the suit
  3. When further proceedings have to be taken before the suit to be completely disposed of
  4. None of the above.

Answer: (c)

46. Second appeal shall not lie from any decree, as provided under Section 102 of the Code of Civil Procedure when the subject matter of the original suit is for recovery of money not exceeding:

  1. 10,000/-
  2. 25,000/-
  3. 20,000/-
  4. 15,000/-

Answer: (b)

47. Which of the following statement is correct?

  1. No decree is to be reversed or modified for error or irregularity not affecting merits or jurisdiction
  2. An appeal shall lie from a decree passed by the court with the consent of parties
  3. An appeal may lie from an original decree passed ex parte
  4. Both (a) and (c).

Answer: (d)

48. If a cloud is cast upon the title or legal character of the plaintiff, he is entitled to seek the aid of the court to dispel it by way of:

  1. Injunction
  2. Order
  3. Declaratory Decree
  4. Specific Performance.

Answer: (c)

49. The Order of injunction may be discharged, of varied, or set aside by the Court at the instance of:

  1. Plaintiff
  2. Defendant
  3. Both (a) and (b)
  4. State Government.

Answer: (c)

50. “Section 10 of Code of Civil Procedure, bars not only the trial of subsequent suit, but also the institution of subsequent suit.’ This statement is:

  1. Partly true
  2. Untrue
  3. True
  4. None of the above.

Answer: (b)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

51. Decree means:

  1. Extract of the judgment
  2. Reasons for which the suit is decreed or dismissed
  3. Formal expression of the court of an adjudication determining the rights of parties
  4. Bill of costs.

Answer: (c)

52. On the ground of jurisdiction under Section 13 of Code of Civil Procedure _____________ can be challenged.

  1. only a judgment in personam
  2. only a judgment in rem
  3. both (a) and (b)
  4. neither of the above.

Answer: (a)

53. Which of the following propositions incorrect?

  1. A void contract is void ab initio
  2. A void agreement is void ab initio
  3. A voidable contract is a contract until rescinded
  4. An illegal agreement is void ab initio.

Answer: (a)

54. Where the acceptance to an offer is sent by the offeree by an e-mail?

  1. The postal rule will be applied for the purpose of determining the communication of acceptance, as also the place and time of contract
  2. The receipt (recipient) rule will be applied for the purpose of determining the communication of acceptance, as also the, place and time of contract
  3. The law in India is unclear on this subject
  4. Neither of the above.

Answer: (b)

55. Which of the following propositions is incorrect about the doctrine of frustration of contract?

  1. The event which causes frustration must have occurred without the fault of either party
  2. Frustration puts an end to a contract independently of the volition of the parties at the time of the frustrating event (automatic discharge)
  3. A contract is not frustrated by an event arising from an act or election of the promisor
  4. The doctrine of frustration is applicable when the rights and obligations of the parties arise under a transfer of property under a lease.

Answer: (d)

56. X owes Rs.10,000/- to Y under a contract. It is agreed between X,Y, & Z that shall henceforth accept Z as his debtor instead of X for the same amount. Old debt of X is discharged and a new debt from Z to Y is contracted. This is:

  1. Alteration of contract
  2. Rescission of contract
  3. Novation of contract
  4. Change in contract.

Answer: (c)

57. Which of the following statement(s) is correct?

  1. An agreement enforceable by law is a contract
  2. Every promise and every set of promises, forming the consideration for each other, is an agreement
  3. All agreements enforceable by law are contracts and valid. But all agreements are not enforceable by law
  4. All of the above.

Answer: (d)

58. Section 27 of the Indian Contract Act declares an agreement in restraint of trade:

  1. Voidable
  2. Unenforceable
  3. Void
  4. Valid.

Answer: (c)

59. As per the Punjab Courts Act, 1918, the provision for second appeal is mentioned in:

  1. Sec. 40
  2. Sec. 41
  3. Sec. 39
  4. Sec. 43.

Answer: (b)

60. Which country has become the first country to adopt bitcoin as legal tender?

  1. Ecuador
  2. Costa Rica
  3. El Salvador
  4. Cuba.

Answer: (c)

61. What is the amount of ex-gratia compensation recommended by the central government to be paid to the family members of persons who succumbed to Covid-19?

  1. 50,000/-
  2. 1,50,000/-
  3. 1,00,000/-
  4. 2,00,000/-

Answer: (a)

62. Which among the following cases deal with the Pegasus surveillance scandal?

  1. Prashant Bhushan v. Union of India
  2. Sadre Alam v. Union of India
  3. CPIL v. Union of India
  4. Manohar Lal Sharma v. Union of India.

Answer: (d)

63. In which among the following cases the Supreme Court refused to vacate its order allowing women candidates to appear for the National Defence Academy examination this year?

  1. Apurva Satish Gupta v. Union of India
  2. Kush Kalra v. Union of India
  3. R Rajeshwaran v. Union of India
  4. K Jayakumar v. Union of India.

Answer: (b)

64. Who among the following is the Chairman of the Bar Council of India?

  1. Manan Kumar Mishra
  2. Apurba Kumar Sharma
  3. Prashant Kumar Singh
  4. Ashok Kumar Deb.

Answer: (a)

65. Exposure to sunlight helps a person improve his health because:

  1. the infrared light kills bacteria in the body
  2. resistance power increases
  3. the pigment cells in the skin get stimulated and produce tan
  4. the ultraviolet rays convert 7-dehydrocholesterol in the skin into vitamin D.

Answer: (d)

66. Ecology deals with:

  1. Birds
  2. Cell formation
  3. Relation between the organisms and their environment
  4. Tissues.

Answer: (c)

67. How many medals were won by India in the Tokyo Olympics 2020?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8.

Answer: (c)

68. ‘A’ dissent in a court of last resort is an appeal to the brooding spirit of the law, to the intelligence of a future day, when a later decision may possibly correct the error into which the dissenting judge believes the court to have been betrayed.’ This statement made by Chief Justices Charles Evans Hughes and subsequently cited in a famous Indian dissent by:

  1. Justice M.C. Chagla
  2. Justice Sir Saiyid Fazl Ali
  3. Justice A.N. Ray
  4. Justice H.R. Khanna.

Answer: (c)

69. Which is the first country to make broadband a legal right for every citizen?

  1. England
  2. Finland
  3. Denmark
  4. China.

Answer: (b)

70. To inculcate reading habits among students, which mission has been initiated by the state Government of Haryana?

  1. Read More Lead More — Haryana
  2. Reading to leading — Haryana
  3. Reading Mission — Haryana
  4. Read to learn — Haryana.

Answer: (c)

71. Justice N.V. Ramana is serving as the ___________ Chief Justice of India.

  1. 49th CJI
  2. 48th CJI
  3. 47th CJI
  4. 46th CJI.

Answer: (b)

72. The boundary line between India and China is:

  1. Redline
  2. Durand Line
  3. McMahon Line
  4. Radcliffe Line.

Answer: (c)

73. Who is the Union Minister of Law and Justice, Government of India?

  1. Pashupati Kumar
  2. Kiren Rijiju
  3. Ashwini Vaishnav
  4. Ravishankar Prasad.

Answer: (b)

74. Under Section 7 of the Hindu Marriage Act, 1955 a marriage must be solemnised in accordance with the customary rites and ceremonies of:

  1. the bride
  2. the bridegroom
  3. both bride and bridegroom
  4. either bride or bridegroom.

Answer: (d)

75. The consequence of non-registration of a marriage under Section 8 of the Hindu Marriage Act is:

  1. Marriage becomes voidable at the option of either party thereto
  2. Marriage is valid but calls for Imposition of penalty
  3. Marriage is void and calls for imposition of penalty
  4. None of the above.

Answer: (b)

76. Restitution of conjugal rights can be claimed:

  1. when there is a withdrawal from the society by one spouse from the other spouse with or without any excuse
  2. only when the withdrawal from society is with a valid excuse
  3. only when the withdrawal from society is without a valid excuse
  4. only when the withdrawal from society is with a wrong motive.

Answer: (c)

77. On the ground of inability to produce a progeny a marriage can be:

  1. void
  2. voidable
  3. both (a) and (b)
  4. none of the above.

Answer: (d)

78. If two persons are related to each other by blood or adoption not wholly through males, they are called:

  1. blood relations
  2. agnates
  3. cognates
  4. cousins.

Answer: (c)

79. Under the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956, a Hindu male can adopt a child without the consent of his wife provided:

  1. the wife is not interested in the adoption
  2. the wife is living in a foreign country
  3. he has more than one wife
  4. the wife has ceased to be a Hindu.

Answer: (d)

80. Choose the wrong statement:

  1. A Hindu who has a Hindu son cannot adopt a son
  2. A Hindu who has a Hindu grandson cannot adopt a son
  3. A Hindu who has a Hindu great grandson cannot adopt a son
  4. A Hindu who has a Hindu daughter cannot adopt a son.

Answer: (d)

81. Alienation by the Karta without legal necessity or the benefit of estate is:

  1. valid
  2. voidable at the instance of the coparcener
  3. voidable at the instance of alienee
  4. void ab initio.

Answer: (b)

82. Proceedings to be in camera and may not be printed or published, is provided in Section _______ of the Hindu Marriage Act, 1955.

  1. Section 24
  2. Section 22
  3. Section 21
  4. Section 23.

Answer: (b)

83. Which section of the Hindu Marriage Act, 1955 deals with Custody of children?

  1. Section 27
  2. Section 24
  3. Section 26
  4. Section 29.

Answer: (c)

84. Desertion is:

  1. total repudiation of obligation of marriage
  2. partial repudiation of the obligation of marriage
  3. both (a) and (b)
  4. none of the above.

Answer: (d)

85. Presumption that the younger survived the elder under Section 21 of the Hindu Succession Act is a:

  1. Presumption of fact
  2. Presumption of fact and law
  3. Rebuttable presumption of law
  4. Irrebuttable presumption of law.

Answer: (c)

86. Section 14 of the Hindu Succession Act applies to:

  1. Movable property
  2. Immovable property
  3. Both movable and immovable property
  4. None of the above.

Answer: (c)

87. A Hindu dies leaving behind a father and son’s daughter’s son. They are:

  1. Class I heirs
  2. Class II heirs
  3. Preferential heirs
  4. None of the above.

Answer: (b)

88. The effect of death of Muslim husband or wife during the period of iddat, following a revocable pronouncement of divorce on inheritance rights is:

  1. only husband can inherit
  2. only wife can inherit
  3. both can inherit
  4. both cannot inherit.

Answer: (c)

89. The punishment for pronouncement of any irrevocable form of divorce by a Muslim husband upon his wife is:

  1. imprisonment for a term which may extend to three years
  2. imprisonment for a term which may extend to three years and fine
  3. imprisonment for a term which may extend to two years
  4. imprisonment for a term which may extend to two years and fine.

Answer: (b)

90. Under Muslim law, Wakf means:

  1. permanent dedication of movable property
  2. permanent dedication of immovable property
  3. permanent dedication of movable or immovable property
  4. permanent or temporary dedication of movable or immovable property.

Answer: (c)

91. Where partners upon or in anticipation of the dissolution of the firm make an agreement that some or all of them will not carry on a business similar to that of the firm within a specified period or within specified local limits, such agreement is:

  1. Valid, its restrictions imposed are reasonable, notwithstanding anything contained in Section 27 of the Indian Contract Act
  2. Void, irrespective of the nature of restrictions imposed on the ground of being an agreement in restraint of trade
  3. Voidable
  4. None of the above.

Answer: (a)

92. In which of the following situations, a public notice is not required to be given under the Indian Partnership Act, 1932:

  1. When a partner retires from the firm
  2. When a partner is expelled from the firm
  3. When the firm is dissolved
  4. When an alteration is made in the name of the firm.

Answer: (d)

93. An act of a firm means:

  1. Any act of partner or agent of the firm which gives rise to a right enforceable by or against the firm
  2. Any act by all the partners
  3. Any omission by all the partners
  4. All of the above.

Answer: (d)

94. The registering officer may in his discretion refuse to accept for registration any document in which any interlineation, blank, erasure, or alteration appears, unless attest with their signatures or initials such interlineation, blank, erasure or alteration.

  1. The Sub Registrar
  2. The Notary Public
  3. The persons executing the document
  4. Document Writer.

Answer: (c)

95. Normally no document other than a Will shall be accepted for registration unless presented for that purpose to the proper officer within _________ month (s) from the date of its execution.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four.

Answer: (d)

96. Which of the following documents needs compulsory registration as per the Registration Act, 1908:

  1. Wills
  2. Instruments acknowledging the receipt of payment
  3. Lease of Immovable property not exceeding one year
  4. Lease of Immovable property exceeding one year.

Answer: (d)

97. No person shall convert a residential building into a non-residential building except with the permission in writing of:

  1. The Landlord
  2. The Tenant
  3. The Controller appointed by the State Government under the Haryana Urban (Control of Rent and Eviction) Act, 1973
  4. The Municipal Authority.

Answer: (c)

98. When the fair rent of building rented has been made or fixed under Section 4 of the Haryana Urban (Control of Rent and Eviction) Act, 1973, no further increase or decrease in such fair rent shall be permissible for a period of:

  1. Two years
  2. Three years
  3. One year
  4. Five years.

Answer: (d)

99. A custom must be immemorial. In India this implies that:

  1. The custom dates back to 1189 AD
  2. It should date back to 1189 AD for mofussil districts and 1775 for presidencies
  3. Long usage is sufficient
  4. It should date back to 1950.

Answer: (c)

100. ‘Uberrima Fides’ means:

  1. Reason for deciding the judgment
  2. In utmost good faith
  3. As much as deserved
  4. The principle that courts abide by.

Answer: (b)

101. ‘Persona non-grata’ means:

  1. By the fact itself
  2. Person not wanted
  3. Granting legal personality
  4. No discrimination between persons.

Answer: (b)

102. A police officer has received a sum of Rs. 5,000/- against fine from the persons violating traffic rules. Instead of depositing the fine money with State Treasury, he utilized the same for his personal use. What offence under Indian Penal Code, the police has committed?

  1. Criminal breach of trust
  2. Mischief
  3. Cheating with Government
  4. None of the above.

Answer: (a)

103. A hangman who hangs the prisoners pursuant to the order of the court is exempt from criminal liability by virtue of:

  1. Section 77 of IPC
  2. Section 78 of IPC
  3. Section 79 of IPC
  4. Section 76 of IPC.

Answer: (b)

104. ‘X’ beat his wife. She fell down and became unconscious. Believing her to be dead and to save himself from being arrested for murder, ‘A’ hanged her from the fan with a rope. Postmortem report disclosed her death by hanging. ‘A’ is liable for:

  1. Murder
  2. Culpable homicide
  3. Hurt
  4. Grievous hurt.

Answer: (b)

105. For abduction the abducted person should be:

  1. Below 16 years of age
  2. Below 18 years of age
  3. Insane person
  4. Of any age.

Answer: (d)

106. The case of Bachan Singh v. State of Punjab is concerned with:

  1. Capital punishment in India
  2. Custody of under trial prisoners
  3. Prosecution for attempt to suicide
  4. None of the above.

Answer: (a)

107. Grave and sudden provocation is a:

  1. question of fact
  2. question of law
  3. mixed question of law and fact
  4. presumption under law.

Answer: (a)

108. ‘A’ voluntarily burns a valuable security belonging to ‘Z’ intending to cause wrongful loss to ‘Z’. ‘A’ has committed the offence of:

  1. Criminal force
  2. Mischief
  3. Assault
  4. Battery.

Answer: (b)

109. Public servant disobeying a direction of the law with intent to cause injury is dealt under:

  1. Section 164 of IPC
  2. Section 165 of IPC
  3. Section 166 of IPC
  4. Section 167 of IPC.

Answer: (c)

110. Criminal intimidation by anonymous communication or having taken precaution to conceal whence the threat comes, is dealt under:

  1. Section 506 of IPC
  2. Section 507 of IPC
  3. Section 508 of IPC
  4. Section 509 of IPC.

Answer: (b)

111. Z is thrown from his horse and is insensible. A, a surgeon, finds out that Z requires to be trepanned. A, not intending Z’s death, but in good faith for Z’s benefit, performs the trepan before Z recovers his power of judging for himself.

  1. A has committed offence
  2. A has committed no offence
  3. A has committed culpable homicide
  4. Both (a) and (c).

Answer: (b)

112. Voyeurism is punishable under:

  1. Section 354 A of IPC
  2. Section 354 B of IPC
  3. Section 354 C of IPC
  4. Section 375 A of IPC.

Answer: (c)

113. Under Section 82 and Section 83 of IPC an offence is punishable if it is done by a child:

  1. of below seven years of age
  2. of above seven years of age but below twelve years if he has not attained sufficient maturity and understanding
  3. of above seven years of age but below twelve years having attained sufficient maturity and understanding
  4. all of the above.

Answer: (c)

114. Making a false document or part of a document with any one of the intents specified in Section 463 IPC constitutes:

  1. Mischief
  2. Fabrication of false documents
  3. Forgery
  4. Both (a) and (c) only.

Answer: (c)

115. The feature of ‘Concurrent List’ in our Constitution is borrowed from which country’s Constitution?

  1. Japan
  2. Ireland
  3. United States
  4. Australia.

Answer: (d)

116. Which was the first case to introduce the concept of judicial review?

  1. Donoghue v. Stevenson (1932)
  2. Marbury v. Madison (1503)
  3. Entick v. Carrington (1755)
  4. Rylands v. Fletcher (1868).

Answer: (b)

117. Who among the following was the first Chief Justice of Supreme Court during British India?

  1. Sir Elijah Impey
  2. Sir Robert Chambers
  3. Sir John Anstruther
  4. Justice H.L. Kania.

Answer: (a)

118. Which among the following language is NOT there in the 8th Schedule of Constitution of India?

  1. Dogri
  2. Rajasthani
  3. Sindhi
  4. Manipuri.

Answer: (b)

119. In India sovereignty lies with:

  1. The Constitution
  2. The Supreme Court
  3. The Parliament
  4. The people.

Answer: (d)

120. Under the Constitution, the State shall endeavour to secure for the citizens a Uniform Civil Code throughout the territory of India as per:

  1. Article 40
  2. Article 43
  3. Article 44
  4. Article 48.

Answer: (c)

121. The satisfaction of the President means the satisfaction of the Council of Ministers and not his personal satisfaction, was held in:

  1. Shamsher Singh v. State of Punjab
  2. U.N. Rao v. Indira Gandhi
  3. Ram Jawaya Kapoor v. State of Punjab
  4. Sardari Lal v. Union Government.

Answer: (a)

122. Article 360 of the Constitution has been invoked:

  1. Only one time
  2. Two times
  3. Three times
  4. Never.

Answer: (d)

123. The protection and improvement of environment including forests and wildlife of the country is:

  1. Directive Principles of State Policy
  2. Fundamental National Policy
  3. Fundamental Duty of a Citizen
  4. Both Directive Principles of State Policy and Fundamental Duty of a Citizen.

Answer: (d)

124. Secularism is part of the Basic Structure of the Indian Constitution was held in:

  1. Excel Wear v. Union of India (SC, 1978)
  2. F.N. Balsara v. State of Bombay (SC, 1951)
  3. Narasu Appa Mali v. State of Bombay (SC, 1951)
  4. S.R. Bommai v. Union of India (SC, 1994).

Answer: (d)

125. The Constitution does not provide for the post of:

  1. Deputy Chairman of Rajya Sabha
  2. Deputy Speaker of Lok Sabha
  3. Deputy Prime Minister
  4. Deputy Speaker of State Legislative Assembly.

Answer: (c)

HARYANA JUDICIARY PRELIMS 2021 QUESTION PAPER| Click Here to Download PDF


  1. Law Library: Notes and Study Material for LLB, LLM, Judiciary and Entrance Exams
  2. Legal Bites Academy – Ultimate Test Prep Destination
Updated On 2021-12-01T09:32:49+05:30
Admin LB

Admin LB

Next Story