Jharkhand Judiciary Prelims Examination 2014 Solved Paper | Jharkhand Judiciary Prelims Solved Papers PDF

By | December 1, 2021
Jharkhand Judicial Services

Last Updated on by Admin LB

Find Jharkhand Judiciary Prelims Examination 2014 Solved Paper on Legal Bites. Practice the Jharkhand Judiciary past year paper to reflect on your preparation and increase your knowledge with the correct information. Practice makes a man perfect and thus, solving the past year paper will provide you with an edge over your competitors. Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.
This will allow you to grasp different concepts and assist you in developing a framework and strategy of preparation. The scores will further provide you with an analysis of your weaknesses and strengths. Attempting the paper will familiarize you with the pattern, structure and difficulty of the paper and help you ace your exams.

Find the solved Jharkhand Judiciary Prelims Examination 2014 Paper below

Jharkhand Judiciary Prelims 2014 Question Paper | Click Here to Download PDF

Jharkhand Judiciary Prelims Paper

2014

1. Choose the tense form of the following sentence:

I was standing outside the post office.

  1. Present continuous tense
  2. Past continuous tense
  3. Past simple tense
  4. Past perfect tense.

Answer: (b)

2. I am trying to phone here, but I can’t:

  1. Get up
  2. Get through
  3. Get on
  4. Get away.

Answer: (d)

3. Which of the following is the sentence with coordinating conjunction?

  1. He had my hand test I should fall
  2. He is slow but he is honest
  3. Rama will go if Hari goes
  4. A book is a book although there is nothing in it.

Answer: (b)

4. The word which is most similar in meaning to the word ‘Thrashing’ is:

  1. Garbage
  2. Beating
  3. Shouting
  4. Warning.

Answer: (b)

5. The group of words that is most similar in meaning to the word ‘Vanished’ is:

  1. Gone missing
  2. Was found
  3. Was killed
  4. Was left behind.

Answer: (a)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

6. From the following words, the misspelt word is:

  1. Relinquish
  2. Illuminant
  3. Exodes
  4. Dependency.

Answer: (c)

7. ‘Gynophobia’ stands for:

  1. fear of woman
  2. fear of sex
  3. fear of chins
  4. fear of marriage.

Answer: (a)

8. The word which is most opposite in meaning to the word ‘Random’ is:

  1. Accidental
  2. Haphazard
  3. Incidental
  4. Deliberate.

Answer: (d)

9. Find the odd word out:

  1. Peripheral
  2. Necessary
  3. Fundamental
  4. Essential.

Answer: (a)

10. One who walks in sleep is:

  1. Hypocrite
  2. Imposter
  3. Somnambulist
  4. Sarcastic.

Answer: (c)

11. ‘Estoppel’ has been defined under:

  1. Section 115
  2. Section 114
  3. Section 117
  4. Section 130.

Answer: (a)

12. The presumption of legitimacy under Section 112 is:

  1. Presumption of law
  2. Presumption of fact
  3. Mixed presumption of law and fact
  4. None of the above.

Answer: (a)

13. A witness may, while under examination, refresh his memory by referring to any writing made by himself at the time of the transaction or soon afterwards. This provision is provided under:

  1. Section 159
  2. Section 160
  3. Section 158
  4. Section 166.

Answer: (a)

14. Leading question has been defined under the Indian Evidence Act, 1872 under:

  1. Section 141
  2. Section 142
  3. Section 143
  4. Section 145.

Answer: (a)

15. Under which Section of the Indian Evidence Act, 1872, a public servant shall not be compelled to disclose communication made to him in official confidence?

  1. Section 123
  2. Section 124
  3. Section 125
  4. Section 126.

Answer: (b)

16. A is charged with travelling in a railway without a ticket. The burden of proving that he had a ticket, is:

  1. On prosecution
  2. On accused
  3. Neither on prosecution nor on accused
  4. None of the above.

Answer: (b)

17. In respect of a certified copy, thirty years old, which fulfills all the conditions laid under Section 90 of the Indian Evidence Act, the court:

  1. shall presume
  2. may presume
  3. will not presume
  4. none of the above.

Answer: (b)

18. A certified copy of a registered sale deed produced in evidence:

  1. will be proof of execution of the original and its registration
  2. will be proof of execution only
  3. will be merely proof of the fact that an original document was registered
  4. will not prove anything in absence of original.

Answer: (c)

19. Confession of one accused is admissible evidence against co-accused, if they are tried:

  1. jointly for the same offence
  2. jointly for different offences
  3. for the same offence but not jointly
  4. for different offences and not jointly.

Answer: (a)

20. For the purpose of proving a registered ‘Will’ it shall be necessary to call:

  1. all the attesting witnesses
  2. one attesting witness at least
  3. one attesting witness and the scriber of the Will
  4. one attesting Witness and the registering officer.

Answer: (b)

21. In the Evidence Act, the conditions in respect of computer output to be deemed and admissible in evidence as document is contained in:

  1. Section 65(B)(4)
  2. Section 65(B)(1)
  3. Section 65(B)(2)
  4. Section 65(B)(5).

Answer: (c)

22. Which of the following is correct in respect of determining the date of birth of A?

  1. A letter from A’s deceased father to a friend, announcing the birth of A is a relevant fact
  2. A letter from A’s deceased father to a friend, announcing the birth of A is not a relevant fact
  3. A letter from A’s deceased father to a friend, announcing the birth of A is not admissible in evidence
  4. None of the above.

Answer: (a)

23. Which of the following is required to be proved essentially?

  1. Judicial notice
  2. Admitted fact
  3. Confession
  4. Relevant fact.

Answer: (d)

24. Opinions of experts are not relevant:

  1. upon a point of science
  2. upon a point of art
  3. upon a point of domestic law
  4. as to identity of handwriting.

Answer: (c)

25. Which of the following Sections provides that evidence may be given of facts in issue?

  1. Section 3
  2. Section 4
  3. Section 5
  4. Section 6.

Answer: (c)

26. Which one of the following is not essential for a consideration?

  1. It must be given at the desire of the promisor
  2. Valuable
  3. Lawful
  4. Adequate.

Answer: (d)

27. The provisions relating to contingent contract under the Indian Contract Act, 1872 is laid down under:

  1. Sections 31 to 37
  2. Sections 32 to 37
  3. Sections 31 to 36
  4. Sections 30 to 36.

Answer: (c)

28. The intimation under Section 59 of the Indian Contract Act, 1872:

  1. must be implied
  2. must be expressed
  3. may be either expressed or implied
  4. none of the above.

Answer: (c)

29. A tender in a newspaper is:

  1. invitation to offer
  2. promise
  3. offer
  4. invitation for acceptance.

Answer: (a)

30. Every promise and every set of promises forming the consideration for each other is:

  1. an agreement
  2. an acceptance
  3. an offer
  4. a contract.

Answer: (a)

31. A agrees with B to discover treasure by magic. The agreement is:

  1. voidable
  2. void
  3. wrongful
  4. enforceable.

Answer: (b)

32. Which of the following Sections of the Indian Contract Act, 1872 defines ‘Contract’?

  1. Section 2(h)
  2. Section 2(f)
  3. Section 2(d)
  4. Section 2(a).

Answer: (a)

33. Which of the following Sections of the Indian Contract Act, 1872 defines ‘Consideration’?

  1. Section 2(a)
  2. Section 2(b)
  3. Section 2(c)
  4. Section 2(d).

Answer: (d)

34. An agreement without consideration is void. Which Section of the Indian Contract Act, 1872 lays down this provision?

  1. Section 23
  2. Section 2(d)
  3. Section 10
  4. Section 25(1).

Answer: (d)

35. The nature of an agreement made under the provisions of Section 20 of the Indian Contract Act, 1872 would be:

  1. valid
  2. void
  3. invalid
  4. voidable.

Answer: (b)

36. The liability of the surety is coextensive with that of the principal debtor. It has been provided under:

  1. Section 126
  2. Section 127
  3. Section 128
  4. Section 130.

Answer: (c)

37. ‘An agreement to do an act Impossible’ is provided in the Indian contract Act under:

  1. Section 39
  2. Section 50
  3. Section 56
  4. Section 55.

Answer: (c)

38. A ‘contract of pledge’ is a contract of:

  1. indemnity
  2. guarantee
  3. bailment
  4. agency.

Answer: (c)

39. In kidnapping, consent of minor is:

  1. wholly immaterial
  2. partly immaterial
  3. wholly material
  4. partly material.

Answer: (a)

40. A, who deals only in coconut oil, enters into an agreement with B to sell 50 tons of oil. The agreement is:

  1. enforceable by law
  2. void due to uncertainty
  3. voidable due to uncertainty
  4. none of the above.

Answer: (a)

41. B is wife of A. A during lifetime of B and with her consent makes an agreement with C to marry her. The agreement is:

  1. void
  2. voidable
  3. valid
  4. none of the above.

Answer: (a)

42. A finds the key of B’s house door, which B had lost, and commits house trespass by entering B’s house, having opened the door with that key, A has committed the offence of:

  1. lurking house trespass
  2. criminal misappropriation
  3. attempt to theft
  4. housebreaking.

Answer: (d)

43. What punishment may be awarded to the person whose act is covered under general exceptions of Chapter IV of IPC?

  1. No punishment
  2. Half of the punishment prescribed for that offence
  3. One fourth of the punishment prescribed for that offence
  4. Depends upon discretion of the court.

Answer: (a)

44. In which of the following landmark cases, a three-judge bench of the Supreme Court prescribed four-point test relating to Section 300, thirdly, of IPC?

  1. Virsa Singh v. State of Punjab, AIR 1958 SC 465
  2. State of UP v. Ramesh Prasad Mishra, (1996) 10 SCC 360
  3. K.M. Nanavati v. State of Maharashtra, AIR 1962 SC 605
  4. Nehru @ Jawahar v. State, AIR 2008 SC 2574.

Answer: (a)

45. Inducing a person with dishonest intention to part with his property by putting him in fear of physical injury amounts to an offence of:

  1. theft
  2. criminal misappropriation
  3. extortion
  4. criminal intimidation.

Answer: (c)

46. A sees B drowning in the river, but does not save him. B is drowned. A has committed:

  1. the offence of murder
  2. the offence of abetment of suicide
  3. the offence of culpable homicide not amounting to murder
  4. no offence.

Answer: (d)

47. ‘Common intention’ signifies:

  1. similar intention
  2. prearranged planning
  3. presence of common knowledge
  4. common design for common objects.

Answer: (b)

48. A, knowing that B has murdered Z, assists B to hide the body with the intention of screening B from punishment. A is liable to:

  1. imprisonment of either description for seven years and to fine also
  2. imprisonment for life
  3. death sentence
  4. fine only.

Answer: (a)

49. A is the paramour of Z’s wife. She gives a valuable property to A, which A knows to belong to Z, and A takes it dishonestly, without any authority of Z to give away. A has committed:

  1. the offence of theft
  2. the offence of cheating
  3. the offence of extortion
  4. no offence.

Answer: (a)

50. Which of the following is not an essential element of theft?

  1. Dishonest intention
  2. Removal from possession
  3. Immovable property
  4. Without consent of the person in possession.

Answer: (c)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

51. For the offence of ‘abduction of person’, abducted must be:

  1. minor
  2. major
  3. minor or major
  4. none of the above.

Answer: (c)

52. Which of the following is not an essential element for the offence of kidnapping?

  1. Minor
  2. Intention of the accused
  3. Without the consent of lawful guardian
  4. Beyond the control of lawful guardian.

Answer: (b)

53. Under IPC, attempt to commit dacoity is punished under:

  1. Section 393
  2. Section 394
  3. Section 395
  4. Section 396.

Answer: (a)

54. In which of the following cases, it is settled that death sentence should be awarded only in the ‘rarest of rare’ cases?

  1. R v. Govinda
  2. Hussainara v. State of Bihar
  3. Bachan Singh v. State of Punjab
  4. Sunil Batra v. Delhi Administration.

Answer: (c)

55. In which one of the following circumstances, the right of private defence of the body extends to causing death?

  1. Reasonable apprehension to cause simple hurt
  2. Reasonable apprehension to cause simple theft
  3. Reasonable apprehension of causing wrongful restraint
  4. An act of throwing or administering acid or of such an attempt that reasonably causes apprehension of grievous hurt.

Answer: (d)

56. As per IPC, gang rape is punished under:

  1. Section 376A
  2. Section 376C
  3. Section 376D
  4. Section 376E.

Answer: (c)

57. To which one of the following the word ‘Illegal’ used under Section 43 of IPC is not applicable?

  1. Which is an offence
  2. Which is prohibited by law
  3. Which furnishes a ground for civil action
  4. Which is immoral.

Answer: (d)

58. In which State the first ‘Lokayukta’ was appointed?

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Uttaranchal.

Answer: (b)

59. International Workers Day is observed on:

  1. 15th April
  2. 12th December
  3. 1st May
  4. 1st August.

Answer: (c)

60. The ratio of width of our National Flag to its length is:

  1. 1:2
  2. 2:3
  3. 3:2
  4. 7:9.

Answer: (b)

61. ‘Law Day’ is celebrated in India on which one of the following dates?

  1. 15th August
  2. 26th January
  3. 26th December
  4. 26th November.

Answer: (d)

62. The State of Jharkhand was established on:

  1. 15th November, 2000
  2. 16th November, 2000
  3. 15th December, 2000
  4. 16th December, 2000.

Answer: (a)

63. On the basis of area, the largest State in India is:

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Maharshtra.

Answer: (a)

64. ‘Joule’ is the unit of:

  1. temperature
  2. pressure
  3. energy
  4. heat.

Answer: (c)

65. Antibiotics:

  1. prevents pain (analgesic)
  2. destroys body germs quickly
  3. does not prevent germs from growing
  4. both (b) and (c).

Answer: (b)

66. Where did Akbar born?

  1. Delhi
  2. Lahore
  3. Agra
  4. Amarkot.

Answer: (d)

67. The Tax Reform Commission was set up by the:

  1. Planning Commission
  2. Prime Minister
  3. Ministry of Finance
  4. Interstate Council.

Answer: (c)

68. During proceeding for execution of a decree, if a question arises as to whether any person is or is not the representative of a party, such question shall be determined by:

  1. the court which passed the decree
  2. the court executing the decree
  3. the Appellate Court
  4. a separate suit.

Answer: (b)

69. In execution of a decree, other than a decree for maintenance, passed against A, what shall be the attachable portion, if his salary is Rs. 10,000 per month?

  1. 3,333
  2. 5,000
  3. 3,000
  4. 6,666.

Answer: (c)

70. In an ‘interpleader suit’ there:

  1. are several claimants claiming the property adverse to each other
  2. is only one claimant claiming the property against the other
  3. are several claimants claiming the property under common interest of all
  4. none of the above.

Answer: (a)

71. The Court cannot order execution of a decree as per Section 51 of CPC, in which of the following ways?

  1. By delivery of any property specifically decreed
  2. By attachment and sale of property
  3. By serving summons on the party
  4. By appointing a receiver.

Answer: (c)

72. If the appellant withdraws the appeal preferred against a decree passed ex parte, the application under Order 9, Rule 13 of CPC shall be:

  1. rejected
  2. returned
  3. maintainable
  4. referred for opinion of the Appellate Court.

Answer: (c)

73. Where a suit is abated or dismissed under Order 22 of CPC on the same cause of action?

  1. new suit may be instituted with the consent of parties
  2. fresh suit may be filed with prior permission of the court
  3. no fresh suit shall be brought
  4. new suit maybe filed if sufficient cause is shown.

Answer: (c)

74. Which of the following is not correct regarding the powers of Appellate Court?

  1. Appellate Court has power to determine a case finally
  2. Appellate Court has power to remand the case
  3. Appellate Court has no power to take additional evidence
  4. Appellate Court has power to frame issue and refer them for trial.

Answer: (c)

75. Period of detention in civil imprisonment, as a consequence of disobedience or breach of any injunction, shall not exceed:

  1. one month
  2. three months
  3. six months
  4. one year.

Answer: (b)

76. If a party who has obtained an order to amend the pleadings under CPC, if not amended, after expiration of how many days shall not be permitted to amend the same without the leave of the court?

  1. 15 days
  2. 90 days
  3. 14 days
  4. 30 days.

Answer: (c)

77. Where party dies after conclusion of the hearing and before pronouncing of judgment:

  1. the suit shall abate
  2. the suit shall not abate
  3. the suit shall not abate if cause of action survives
  4. it will be deemed that judgment has been pronounced before death of the party.

Answer: (d)

78. An application for revision under CPC is filed under:

  1. Section 114
  2. Section 115
  3. Section 116
  4. Section 113.

Answer: (b)

79. Before filing a suit against government under Section 80 of CPC it requires a notice to be given to the government of:

  1. 60 days
  2. 30 days
  3. 90 days
  4. 14 days.

Answer: (a)

80. Exemption from personal appearance in the court is provided under:

  1. Section 133 of CPC
  2. Section 132 of CPC
  3. Section 143 of CPC
  4. Section 142 of CPC.

Answer: (a)

81. A suit in respect of public charities is provided under:

  1. Section 92 of CPC
  2. Section 41 of CPC
  3. Section 100 of CPC
  4. Section 105 of CPC.

Answer: (a)

82. Suit of indigent persons has been provided under:

  1. Order 32 of CPC
  2. Order 33 of CPC
  3. Order 29 of CPC
  4. Order 34 of CPC.

Answer: (b)

83. The provision in respect of ‘summary’ procedure has been laid down under:

  1. Order 37 of CPC
  2. Order 36 of CPC
  3. Order 38 of CPC
  4. Order 40 of CPC.

Answer: (a)

84. Under Section 37 of Code of Criminal Procedure every person is bound to assist a Magistrate or a Police Officer:

  1. in the taking or preventing the escape of any other person whom such Magistrate or Police Officer is authorized to arrest
  2. in the prevention or suppression of a breach of peace
  3. in the prevention of any injury attempted to be committed to railways
  4. all of the above.

Answer: (d)

85. In a cognizable case under Indian Penal Code, the police will have all the powers to investigate:

  1. except the power to arrest without warrant
  2. including the power of arrest without warrant
  3. and arrest without warrant, only after seeking permission from the Magistrate
  4. and arrest without warrant, only after informing the Magistrate having jurisdiction to inquire into or try the offence.

Answer: (b)

86. For the purpose of taking cognizance of an offence what period of limitation is prescribed by the court for an offence carrying punishment not exceeding one year?

  1. 3 months
  2. 6 months
  3. 1 year
  4. 3 years.

Answer: (c)

87. What is the maximum period an Executive Magistrate may authorize the detention of an accused in custody?

  1. Not exceeding 24 hours
  2. Not exceeding 3 days
  3. Not exceeding 7 days
  4. Not exceeding 15 days.

Answer: (c)

88. Who is not entitled to any maintenance under Chapter IX of Cr.P.C?

  1. Divorced wife
  2. Judicially separated wife
  3. Illegitimate child
  4. Physically and mentally able adult son.

Answer: (d)

89. How long a warrant of arrest shall remain in force?

  1. 6 years
  2. 10 years
  3. 12 years
  4. Until executed or cancelled.

Answer: (d)

90. What is the time limit prescribed within which claims and objections to attachment to be made under Cr.P.C?

  1. 6 months
  2. 60 days
  3. 1 year
  4. 3 years.

Answer: (a)

91. Under what appropriate Section, a Magistrate may issue an order of injunction?

  1. Section 133
  2. Section 142
  3. Section 144
  4. Section 145.

Answer: (b)

92. Under what Section of Cr.P.C a Magistrate may direct local investigation?

  1. Section 139
  2. Section 133
  3. Section 145
  4. Section 147.

Answer: (a)

93. Who among the following may ask for security for keeping peace on conviction?

  1. Sub-divisional Magistrate
  2. District Magistrate
  3. Executive Magistrate
  4. First Class judicial Magistrate.

Answer: (d)

94. What is the maximum period, under Section 110 of Cr.P.C, for furnishing security prescribed for keeping good behaviour?

  1. 6 months
  2. 1 year
  3. 2 years
  4. 3 years.

Answer: (d)

95. A confession made under Section 164 of the Criminal Procedure Code of 1973 can be recorded by a Magistrate, during the course of:

  1. a trial
  2. an investigation
  3. a trial or an investigation
  4. investigation, but before the commencement of inquiry or trial.

Answer: (d)

96. Trial commences in warrant cases instituted on police report:

  1. with the issuance of process against accused person
  2. with the submission of police report
  3. on the framing of formal charge
  4. on the appearance of the accused in obedience to the process issued by the court.

Answer: (c)

97. Which of the following statements need not be signed by the maker?

  1. Statement under Section 313 of Cr.P.C.
  2. Statement under Section 164 of Cr.P.C.
  3. Statement under Section 161 of Cr.P.C.
  4. Statement (Confession) by accused under Section 164 of Cr.P.C.

Answer: (c)

98. Under which Section of law, Magistrate has power to issue ‘commission’ for examination of witness in prison?

  1. Section 270
  2. Section 271
  3. Section 272
  4. Section 273.

Answer: (b)

99. Under which Section of Cr.P.C. the court have provision to direct tender of pardon to the accused before pronouncement of judgment?

  1. Section 306
  2. Section 307
  3. Section 301
  4. Section 310.

Answer: (b)

100. If the question asked to witness to any matter relevant to the matter in issue and the answer given by a witness to such question will incriminate him, then:

  1. the witness shall be compelled to answer such question
  2. the witness shall not be compelled to answer such question
  3. court may presume
  4. none of the above.

Answer: (a)

Jharkhand Judiciary Prelims 2014 Question Paper | Click Here to Download PDF


  1. Law Library: Notes and Study Material for LLB, LLM, Judiciary and Entrance Exams
  2. Legal Bites Academy – Ultimate Test Prep Destination
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published.