UGC NET Mock Test 1 Paper I | UGC NET Mock Test Solved Papers PDF

By | November 1, 2021
UGC NET Law Test Series Mock Tests

Last Updated on by Admin LB

Find UGC NET MOCK TEST 1 PAPER I on Legal Bites. UGC NET (National Eligibility Test) is conducted on behalf of the University Grants Commission (UGC) for determining the eligibility of Indian nationals for the Eligibility of Assistant Professorship, Junior Research Fellowship or both, for Indian Universities and Colleges. Practice the UGC NET MOCK TEST to reflect on your preparation and increase your knowledge with the correct information. Practice makes a man perfect and thus, solving the past year paper will provide you with an edge over your competitors. Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

This will allow you to grasp different concepts and assist you in developing a framework and strategy of preparation. The scores will further provide you with an analysis of your weaknesses and strengths. Attempting the paper will familiarize you with the pattern, structure and difficulty of the paper and help you ace your exams.

Find the solved UGC NET PAPER below.

UGC NET MOCK TEST 1 PAPER I | Click Here to Download PDF

UGC NET MOCK TEST 1 PAPER I

No. of questions- 50
Maximum Marks – 100
Timing – 03 Hours (Paper I & II)

1. The University Grants Commission was constituted on the recommendation of:

  1. Sarvapalli Radhakrishnan Commission
  2. Mudaliar Commission
  3. Shah Commission
  4. Kothari Commission.

Answer: (a)

2. “Statement: Should India support economic liberalization? Argument I: Yes, it will boost up industrial development leading to more supply of the commodity and low price. Argument II: No, it is against Nehru’s dream of democratic socialism.”

  1. Only I is strong
  2. Only argument II is strong
  3. Both the arguments are strong
  4. Neither I nor II is strong.

Answer: (c)

3. India’s first Defence University is in the State of:

  1. Haryana
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Punjab.

Answer: (a)

4. National Council for Women’s Education was established in:

  1. 1958
  2. 1976
  3. 1989
  4. 2000.

Answer: (a)

5. ICMP is used for:

  1. Addressing
  2. Forwarding
  3. Multicasting
  4. Error reporting.

Answer: (d)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

6. The final result of a study will be more accurate if the sample drawn is:

  1. Taken randomly
  2. Fixed by quota
  3. Representative to the population
  4. Purposive.

Answer: (c)

7. “Statements: (a) My son is not old enough to vote. (b) My son has handsome personality. Inference: My son is a boy under 18 years of age.”

  1. The inference is definitely true
  2. The inference is definitely false
  3. The inference is probably false or true
  4. Inference cannot be drawn.

Answer: (c)

8. Verification is process of?

  1. Access
  2. Login
  3. Synchronization
  4. Authentication.

Answer: (d)

9. The great Indian Bustard bird is found in:

  1. Thar Desert of Rajasthan
  2. Coastal regions of India
  3. Malabar Coast
  4. Delta regions.

Answer: (a)

10. The Sagarmatha National Park has been established to preserve the ecosystem of which mountain peak?

  1. Kanchenjunga
  2. Mount Everest
  3. Annapurna
  4. Dholavira.

Answer: (b)

11. Foundation training to the newly recruited IAS (Probationers) is imparted by:

  1. Indian Institute of Public Administration
  2. Administrative Staff College of India
  3. B. S. National Academy of Administration
  4. Centre for Advanced Studies.

Answer: (c)

12. Decoding is associated with:

  1. Message sender
  2. Message receiver
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above.

Answer: (b)

13. The basic elements of communication are:

  1. The Source and the Receiver
  2. The Messenger and the Receiver
  3. The Source and the Channel
  4. All of the above.

Answer: (a)

14. “Which of the following set of statements is correct for describing the human communication process? (A) Non-verbal communication can stimulate ideas. (B) Communication is a learnt ability. (C) Communication is not a universal panacea. (D) Communication cannot breakdown. (E) More communication means more effective learning by students. (F) Value of what is learnt through classroom communication is not an issue for students. Select the correct answer from the codes given below.”

  1. (A), (C), (E) and (F)
  2. (B), (D), (E) and (F)
  3. (A), (B), (C) and (D)
  4. (A), (D), (E) and (F).

Answer: (c)

15. Which among following is commonly used language in Android applications?

  1. C
  2. PHP
  3. C++
  4. Java.

Answer: (d)

16. Which is the smallest North-east State in India?

  1. Tripura
  2. Meghalaya
  3. Mizoram
  4. Manipur.

Answer: (a)

17. Which of the following methods will you choose to prepare choropleth map of India showing urban density of population:

  1. Quartiles
  2. Quintiles
  3. Mean and SD
  4. Break -point.

Answer: (a)

18. NAAC is an autonomous institution under the aegis of:

  1. ICSSR
  2. CSIR
  3. AICTE
  4. UGC.

Answer: (d)

19. A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as:

  1. Sample parameter
  2. Inference
  3. Statistic
  4. None of the above.

Answer: (c)

20. “Statement: Should military training be made incumbent on all school and college going students? Argument I: Yes, it will inculcate discipline among them. Argument II: No, it. will bring regimentation in education.”

  1. Only I is strong
  2. Only argument II is strong
  3. Both the arguments are strong
  4. Neither I nor II is strong.

Answer: (b)

21. The research antagonistic to ex-post facto research is:

  1. Experimental studies
  2. Normative researches
  3. Library researches
  4. All of the above.

Answer: (a)

22. The science of the study of feedback systems in humans, animals and machines is known as:

  1. Cybernetics
  2. Reverse communication
  3. Selectivity study
  4. Response analysis.

Answer: (a)

23. Which is the 24 hours English Business news channel in India?

  1. Zee Now
  2. NDTV 24×7
  3. CNBC
  4. India Today.

Answer: (c)

24. Microsoft office is type of?

  1. System software
  2. Application software
  3. Utility Software
  4. Firmware.

Answer: (b)

25. A ratio represents the relation between:

  1. Part and Part
  2. Part and Whole
  3. Whole and Whole
  4. All of the above.

Answer: (d)

Click Here for Online Mock Tests and Solve Live.

26. A researcher divides the populations into PG, graduates and 10 + 2 students and using the random digit table he selects some of them from each. This is technically called:

  1. Stratified sampling
  2. Stratified random sampling
  3. Representative sampling
  4. None of the above.

Answer: (b)

27. A researcher selects only 10 members as a sample from the total population of 5000 and considers it good because:

  1. He was a good researcher
  2. He was guided by his supervisor
  3. The populations were homogeneous
  4. All of the above.

Answer: (c)

28. Micro teaching is most effective for the student-teacher:

  1. During the practice-teaching
  2. After the practice-teaching
  3. Before the practice-teaching
  4. None of the above.

Answer: (a)

29. Maximum participation of students is possible in teaching through:

  1. Discussion method
  2. Lecture method
  3. Audio-visual aids
  4. Textbook method.

Answer: (a)

30. Which of the following is not a product of learning?

  1. Attitudes
  2. Concept
  3. Knowledge
  4. Maturity.

Answer: (d)

31. “Which of the following set of statements best describes the nature and objectives of teaching? (A) Teaching and learning are integrally related. (B) There is no difference between teaching and training. (C) Concern of all teaching is to ensure some kind of transformation in students. (D) All good teaching is formal in nature. (E) A teacher is a senior person. (F) Teaching is a social act whereas learning is a personal act. Select the correct answer from the codes given below.”

  1. (A), (B) and (D)
  2. (B), (C) and (E)
  3. (A), (C) and (F)
  4. (D), (E) and (F).

Answer: (c)

32. “Statements: (a) I know a professor of a university. (b) He has beard. Inference: All the professors of the university have beard.”

  1. The inference is definitely true
  2. The inference is definitely false
  3. The inference is probably false or true
  4. Inference cannot be drawn.

Answer: (b)

33. What is the name of first super computer of India?

  1. Saga 220
  2. PARAM 8000
  3. ENIAC
  4. MATES 6000.

Answer: (b)

“Questions numbering from 34-38 will be related to the passage given below: Mr. Khatri bought Bahi-Khata bookstore with an opening stock of ‘x’ books. Before opening the shop for sale, he doubled the opening stock. In the first sale, he sold ‘y’ books. He bought more books such that the stock was now thrice the remainder and sold twice the number he sold the first time. Then he bought more books such that the stock was now four times the remainder and sold double the number than the last sale. He again increased his stock to five times the remainder and again sold twice the number of the previous time after which there were no books left to sell. 34. If the opening stock is 64 books, how many books did Mr. Khatri sell in the first sale?”

  1. 64
  2. 63
  3. 60
  4. 72.

Answer: (c) 35. If the closing stock at the end of all the purchases and sales described in the passage is 12y (where y is the same as the answer to the previous question) instead of nil, how many books would there have been in the opening stock?

  1. 64
  2. 70
  3. 80
  4. 86.

Answer: (b)

36. Assuming that the facts set out in the passage remain the same, what is the minimum opening stock required, such that Mr. Khatri has no books left to sell at the end of the transactions described in the passage?

  1. 18
  2. 12
  3. 15
  4. 16.

Answer: (d)

37. “If Mr. Khatri purchased only x books each of the four times, but sold the same number as described in the main passage, and the closing stock is nil, then choose the correct option:”

  1. x > y
  2. x < y
  3. x = y
  4. Cannot be determined.

Answer: (a)

38. “Using the information in the previous question 1.4, and the additional data given below, find x (where ‘x’ is the opening stock of books): The cost of all books in stock was Rs. 25,000 and they were sold for a total of Rs. 60,000 at Rs. 40 each.”

  1. 100
  2. 220
  3. 150
  4. 300.

Answer: (d)

39. If we are going early in the morning towards the south, the sun will be visible at our left:

  1. Always
  2. Never
  3. Often
  4. Sometimes.

Answer: (a)

40. Which is the least important factor in teaching?

  1. Punishing the students
  2. Maintaining discipline in the class
  3. Lecturing in impressive way
  4. Drawing sketches and diagrams on the black-board.

Answer: (a)

“Questions numbering from 41-45 will be related to the paragraph given below: I was concerned to read of the proposals for compulsory fluoridation of water. Fluoride is a medication and one with well–reported side effects, such as increased incidence of osteoporosis. Those not wealthy enough to afford water filtering systems will be forced to consume it; the dose will not depend on any perceived ‘need’ but on the amount of water consumed: I get through up to seven litres a day so my dosage would be up to 14 times that of many people. Additionally, the measure merely serves as a temporary cover for the real problem – that of sugar consumption; it is not unfluoridated water but sugar which causes tooth decay; it also causes diabetes, immune system impairment and obesity. Fluoridation therefore merely enables people to solve their consciences in the short term regarding bad diet and to do themselves long–term damage; it is like shooting the miner’s canary. It is a civil liberties issue; if fluoride, why not any other medication? It is frightening to think that this question is even being raised. 41. What role does the author’s claim that fluoridation merely enables people to solve their consciences in the short term regarding bad diet and to do themselves long–term damage play in the argument?”

  1. It is the premise that supports the author’s claim that those not wealthy enough to afford water filtering systems will be forced to consume fluoridated water
  2. It is the premise that supports the author’s claim that the measure to fluoridate water merely serves as a cover for the real problem – that of sugar consumption
  3. It is the conclusion that follows from the author’s claim that the measure to fluoridate water serves as a temporary cover for the real problem – that of sugar consumption
  4. It is the conclusion that follows from the author’s claim that fluoride is a medication with well–reported side effects, such as increased incidence of osteoporosis.

Answer: (c)

42. Which of the following most accurately expresses the main point of the passage?

  1. The proposed policy for compulsory fluoridation of water should not be put into action as it shifts the focus from the real problem and goes against civil liberties
  2. The proposed policy of compulsory fluoridation of water should not be undertaken as merely serves as a temporary cover for the real problem – that of sugar consumption
  3. Fluoride is a medication and one with well–reported side effects, such as increased incidence of osteoporosis
  4. Those not wealthy enough to afford water filtering systems will be forced to consume to consume fluoridated water against their will.

Answer: (a)

43. What is the assumption required by the author’s argument?

  1. Fluoridation of water would cause more harm than it would benefit
  2. Bringing down the levels of sugar consumption is a far better option to prevent tooth decay than fluoridation of water
  3. The people are not aware of ill–effects of fluoridation
  4. If water is fluoridated, people will have no incentive to cut down on sugar consumption.

Answer: (d)

44. Which of the following, if true, weakens the author’s argument?

  1. The people are aware of ill–effects of fluoridation
  2. Messages about the ill–effects of sugar–consumption on dental health will be published along–with the fluoridation of water
  3. People tend to get complacent with their health when they are under the perception that their health is being taken care
  4. The side–effects of fluoride are well documented.

Answer: (b)

45. Which of the following, if true, strengthens the author’s argument?

  1. The ratio of fluoride to water will be maintained to an effective level to reduce the incidence of tooth decay, while minimizing the risk of side–effects
  2. The side–effects of fluoride are usually very mild and infrequent
  3. A policy that effectively gives people no choice as to whether they took a particular medication could be justified only if it had massive and widespread benefits that could not be achieved in any other way; fluoridation of water supplies does not come in this category
  4. All of the above.

Answer: (c)

“Questions numbering from 46-50 will be related to the paragraph given below: Carmakers will be more than a decade late in meeting their target to produce less polluting vehicles because people are buying bigger, more powerful models, figures suggest. Sales of small cars fell to their lowest level for seven years last year while large vehicles secured their highest share of the market yet. One in eight cars sold last year was a 4X4 or people carrier, compared with one in eighteen a decade ago. Average emissions of carbon dioxide for new cars fell by 1.2 per cent last year, well short of the industry target of a 5 per cent decline. The fall was almost entirely due to the rise in popularity of diesel vehicles. The European target of reducing average CO2 emissions for new cars was 140g/km by 2008. The British average last year was 169.4g/km and, on current trends, 140g/km will be reached only in 2021. The association of car manufacturers said that drivers were partly to blame for demanding bigger cars with faster acceleration and more gadgets. It said that falling prices of new cars and rising incomes had encouraged millions of drivers to buy larger vehicles. Features such as air–conditioning and electric windows, which add weight and consume energy, have become almost ubiquitous. Safety systems such as airbags and side–impact bars had added weight while rules on pedestrian–friendly bonnet design had made cars less aerodynamic, it said. The association’s report on the emissions of new cars accused drivers of failing to reflect their concerns about global warming in their choice of car. ‘Consumers must also take an increased responsibility for the vehicles they purchase and the journeys they make,’ it said. But environmentalists say that carmakers are to blame for the poor progress on emissions. 46. Which of the following, if true, would most weaken car manufacturers’ claim in the passage above?”

  1. The car manufacturers spent more than half of the advertising budget promoting their SUVs–most polluting cars in their portfolios but only 3 per cent on their smallest, lowest–emission cars
  2. The car manufacturers are investing a lot of money in R&D to manufacture hybrid and electric cars that can compete with their petrol and diesel counterparts
  3. The sale of petrol–electric hybrids has not increased significantly since its inceptio
  4. The car manufacturers have incorporated the decline in technology–costs in their pricing and made the cars cheaper than what they were a few years ago.

Answer: (a)

47. Which of the following most accurately represents the author’s main point in the passage above?

  1. The sale of big cars such as 4X4 or people carrier is more than the sale of small cars
  2. People demand safety features in a car more now than they did a decade ago
  3. Vehicular pollution is the biggest challenge in our fight to bring down pollution levels
  4. Car manufacturers have missed deadlines and may continue to do so in producing less polluting cars.

Answer: (d)

48. Based on the passage above, which of the following is the author most likely to disagree with?

  1. The car manufacturers have failed so far in meeting their targets of lowering CO2 emissions
  2. The consumer buying behaviour has contributed towards the car manufacturers’ failure in producing less polluting cars
  3. The car manufacturers have taken complete responsibility of the failure to produce less polluting cars
  4. None of the above.

Answer: (c)

49. The car manufacturers’ association’s claim in the passage above logically follows if which of the following is assumed?

  1. The consumers get information on which cars would be more polluting than others prior to buying a car
  2. The consumers do not get information on which cars would be more polluting than others prior to buying a car
  3. Car makers promote only those cars that would give them the maximum profits irrespective of their CO2 emissions
  4. The car buyers are more careful of the environment than the car manufacturers.

Answer: (a)

50. Which of the following can be inferred from the author’s arguments in the passage above?

  1. Average emissions of carbon dioxide for new cars have not fallen below the previous levels
  2. The car manufacturers are committed to cut the carbon dioxide emissions to an industry target of a 5 per cent decline
  3. As the car becomes less aerodynamic it consumes more energy
  4. Safety systems such as airbags and side–impact bars have enabled the cars to be more fuel efficient.

Answer: (c)

UGC NET MOCK TEST PAPER I | Click Here to Download PDF


  1. Law Library: Notes and Study Material for LLB, LLM, Judiciary and Entrance Exams
  2. Legal Bites Academy – Ultimate Test Prep Destination
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *